Відкритий урок виробничого навчання в гр. № 38 професія "Кухар; кондитер".
Тема: Приготування вареників з різними начинками.
Виконаний з метою профорієнтації з учнями 9 класу ЗОШ №1
Ця страва з борошна та начинки вважається, нарівні з борщем, найтиповішою в українській національній кухні та найулюбленішою. Звичайно, мова піде про вареники.
Вареники традиційно ототожнюють з Місяцем, бо вони схожі на нього за формою і використовувалися нашими пращурами як жертовна їжа, присвячена богині води. Вареники з сиром приносили в жертву біля криниць із джерельною водою.
Вареники обов'язково готували у день, коли в господарстві селянина телилася корова або ягнилася вівця. Це повинно було забезпечити тварині міцне здоров'я та плодючість. Дівчата ворожать на варениках на Андрія, вареники як обов'язкову страву жінки несуть породіллі після пологів.
Пам'ятник варенику у Черкасах
Вважалося також, що процес замішування тіста, був символом процесу творення всесвіту, його структури, де саме жінка цей всесвіт творила, як мати та прародителька, символ продовження людського роду.
Символом молодого Місяця та продовження роду є вареник на різдвяному столі.
Під час жнив прадавні українці їли вареники як ритуальну страву. Вареник не випадково за формою нагадує місяць у пору його четвертої чверті — коли вирішувалася доля врожаю. Така їжа мала надати женцям «місячної» наснаги.
Пам'ятник варенику при в'їзді в Кіровоградську область (біля села Синьки) з боку Черкаської області
"Золотий вареник" - спеціальний нагрудний знак для кращих кулінарів і кондитерів України.
Нагорода була заснована в 1999 році. Знак зроблений із золота 583 проби (вареник та кружечок, який його обрамляє). По канві "тарілки" — 38 "алмазів" з цирконію діаметром один міліметр кожний.
Знак був розроблений і виготовлений у Сімферополі народним майстром України Сергієм Скляром.
Ось таку, улюблену українцями, страву готували та презентували учні групи 38 професії «кухар; кондитер» на відкритому уроці виробничого навчання, який провела майстер виробничого навчання Ольга Скребець. Тема уроку: «Приготування вареників з різними начинками. Вимоги до якості. Відпуск».
Відкритий урок мав ще й профорієнтаційну направленість, тому було запрошено учнів дев’ятого класу ЗОШ №1. Дев’ятикласники активно долучилися до магії приготування страви, а потім радо її дегустували.
Мета уроку: Навчити правильним технологічним прийомам при приготуванні вареників з дотриманням безпеки праці, вимог санітарії та гігієни, правильній організації робочого місця, економному використанню сировини була повністю досягнута!
|