Середа, 04.12.2024, 11:10
Вітаю Вас Гість | RSS

Новоодеський професійний коледж

Інформація



Статистика
Форма входу

Професія – Контролер-касир


    


    


        


        


        

Код – 4211 Професія - КОНТРОЛЕР-КАСИР.

КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ

Контролер-касир 2-го розряду

  Повинен знати: правила та порядок підготовки контролерів-касирів до роботи; різноманітність сучасних реєстраторів розрахункових операцій (РРО), їх будову та порядок підготовки до роботи; фіскальні можливості РРО та порядок виконання основних операцій на РРО згідно діючого в Україні законодавства; види матеріальної відповідальності та санкції; правила розрахунку із споживачами; порядок одержання, зберігання та видавання коштів; ознаки платоспроможності державних грошових знаків; правила продажу продовольчих (непродовольчих) товарів; правила експлуатації сучасних видів реєстраторів розрахункових операцій (РРО), електронних контрольно-касових апаратів (ЕККА); порядок отримання різних видів чеків; облікові операції з готівкою; заключні операції роботи на РРО; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

  Повинен уміти: організовувати робоче місце; перевіряти справність реєстраторів розрахункових операцій (РРО), електронних контрольно-касових апаратів (ЕККА) та здійснювати підготовку їх до роботи; вести розрахунки із споживачами за товари, вироби та послуги, підраховувати вартість покупки, отримувати чеки різних видів, отримувати готівку, або проводити безготівковий розрахунок, вручати чеки та здачу; повертати гроші за невикористаний чек; проводити ануляцію продажу в межах незакритого чеку; виконувати заключні операції при роботі на реєстраторах розрахункових операцій (РРО), електронних контрольно-касових апаратах (ЕККА); перевіряти кількість, масу, ціну і якість товару, що відпускається споживачу; слідкувати за чіткістю реквізитів на чековій та контрольній стрічках; усувати дрібні неполадки електронного контрольно-касового апарату (РРО (ЕККА)); підраховувати гроші і здавати їх в установленому порядку; звіряти суми реалізації з показаннями касових лічильників; документально оформляти результати роботи контролера-касира; тимчасово зберігати нереалізовані товари та тару та періодично передавати їх старшому зміни.

Загальнопрофесійні вимоги

  Повинен:

  • раціонально організовувати та ефективно використовувати робоче місце; дотримуватися норм технологічного процесу;

  • не допускати помилок у роботі, які можуть призвести до раптової зупинки РРО (ЕККА);

  • знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

  • використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

  • знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідним для виконання професійних обов’язків;

  • володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності.

Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

  Повна загальна середня освіта (по закінченні навчання). Без вимог до стажу роботи.

Сфера професійного використання випускника

  • Торгівля продовольчими та непродовольчими товарами (за видами);

  • Підприємства сфери послуг;

  • Ресторанний та готельний бізнес.

Специфічні вимоги:

  • Вік: після закінчення терміну навчання – не менше 18 років;

  • Стать: чоловіча, жіноча;

  • Медичні обмеження.




Контролер-касир 3-го розряду

Кваліфікаційні вимоги

  Повинен знати: правила внутрішнього розпорядку підприємства; порядок підготовки робочого місця контролера касира до роботи; порядок підготовки касового апарата до роботи; правила експлуатації сучасних видів реєстраторів розрахункових операцій (РРО); форми розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками; асортимент товарів; правила розшифрування артикулів, штрихового коду товару; порядок програмування товарів на різних моделях реєстраторів розрахункових операцій (РРО), електронних контрольно-касових апаратів (ЕККА); порядок роботи в системі єдиного вузла розрахунку; порядок виконання заключних операцій на реєстраторах розрахункових операцій (РРО); правила оформлення книги обліку розрахункових операцій та складання касової звітності; технічні засоби штрихового кодування та їх характеристики; порядок та умови маркування товарів внутрішніми штриховими кодами; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

  Повинен уміти: організувати робоче місце; повідомляти адміністрацію про надходження товарів, які не відповідають маркуванню; проводити готівкові та безготівкові розрахунки із споживачами в залежності від форми обслуговування; обслуговувати покупців із застосуванням технічних засобів штрихового кодування; перевіряти наявність штрихового коду, інших штрихкодових позначок на товарах; проводити ідентифікацію товарів; надавати покупцям допомогу в пакуванні товарів; отримувати денний та фіскальний звітні чеки, обнулювати оперативну пам’ять реєстраторів розрахункових операцій (РРО), електронних-контрольно-касових апаратів (ЕККА); готувати грошові кошти до здачі в головну касу магазину; виконувати інкасацію на реєстраторах розрахункових операцій (РРО); вести книгу обліку розрахункових операцій, складати касову звітність; брати участь у підготовці товарів до інвентаризації.

Загальнопрофесійні вимоги

  Повинен: раціонально організовувати та ефективно використовувати робоче місце; дотримуватися норм технологічного процесу; не допускати помилок у роботі, які можуть призвести до раптової зупинки РРО (ЕККА); знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, дотримуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт; використовувати, в разі необхідності, засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо); знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідним для виконання професійних обов’язків; володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності.

Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

  Попередній освітньо-кваліфікаційний рівень - «Контролер-касир 2-го розряду»:

  • за умови продовження первинної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах другого та третього атестаційного рівня, без вимог до стажу роботи;

  • за умови підвищення кваліфікації стаж роботи за професією «Контролер-касир 2-го розряду» не менше одного року.

Сфера професійного використання випускника

  • Торгівля продовольчими та непродовольчими товарами (за видами).

  • Ресторанний, готельний бізнес, підприємства сфери послуг.

Специфічні вимоги:

  • Вік: після закінчення терміну навчання не менше 18 років;

  • Стать: чоловіча, жіноча;

  • Медичні обмеження.

 

 

Відео про професію "Контролер-касир"

 

 

 

Контакти
56600
Миколаївска обл.
м. Нова Одеса
вул. Центральна 218
тел: (05167)2-10-23
е-mail: nowpal@i.ua

Директор

Українець Василь Михайлович
т. (05167)2-10-23

Заступник директора з НВР

Кучер Сергій Олександрович
т. (05167)2-10-23

Заступник директора з виховної роботи

Крилов Денис Сергійович
т. (05167)2-10-23

Старший майстер

Кузьмичов Сергій Володимирович
т. (05167)2-10-23

Методист ліцею

Красовська Віра Леонідівна.
т. (05167)2-10-23

Керівник фізичного виховання

Ілюхін Руслан Олександрович
т. (05167)2-10-23

Головний бухгалтер

Тирон Галина Володимирівна
т. (05167) 2-10-29

Завідуючий навчальним господарством

Яковлєв Анатолій Іванович
т. (05167) 2-13-31

Завідуюча господарством

Клюшник Світлана Василівна
т. (05167) 2-10-29




Пошук
Календар
«  Грудень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів