Код – 4211 Професія - КОНТРОЛЕР-КАСИР.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ
Контролер-касир 2-го розряду Повинен знати: правила та порядок підготовки контролерів-касирів до роботи; різноманітність сучасних реєстраторів розрахункових операцій (РРО), їх будову та порядок підготовки до роботи; фіскальні можливості РРО та порядок виконання основних операцій на РРО згідно діючого в Україні законодавства; види матеріальної відповідальності та санкції; правила розрахунку із споживачами; порядок одержання, зберігання та видавання коштів; ознаки платоспроможності державних грошових знаків; правила продажу продовольчих (непродовольчих) товарів; правила експлуатації сучасних видів реєстраторів розрахункових операцій (РРО), електронних контрольно-касових апаратів (ЕККА); порядок отримання різних видів чеків; облікові операції з готівкою; заключні операції роботи на РРО; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Повинен уміти: організовувати робоче місце; перевіряти справність реєстраторів розрахункових операцій (РРО), електронних контрольно-касових апаратів (ЕККА) та здійснювати підготовку їх до роботи; вести розрахунки із споживачами за товари, вироби та послуги, підраховувати вартість покупки, отримувати чеки різних видів, отримувати готівку, або проводити безготівковий розрахунок, вручати чеки та здачу; повертати гроші за невикористаний чек; проводити ануляцію продажу в межах незакритого чеку; виконувати заключні операції при роботі на реєстраторах розрахункових операцій (РРО), електронних контрольно-касових апаратах (ЕККА); перевіряти кількість, масу, ціну і якість товару, що відпускається споживачу; слідкувати за чіткістю реквізитів на чековій та контрольній стрічках; усувати дрібні неполадки електронного контрольно-касового апарату (РРО (ЕККА)); підраховувати гроші і здавати їх в установленому порядку; звіряти суми реалізації з показаннями касових лічильників; документально оформляти результати роботи контролера-касира; тимчасово зберігати нереалізовані товари та тару та періодично передавати їх старшому зміни.
Загальнопрофесійні вимоги
Повинен:
• раціонально організовувати та ефективно використовувати робоче місце; дотримуватися норм технологічного процесу;
• не допускати помилок у роботі, які можуть призвести до раптової зупинки РРО (ЕККА);
• знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
• використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
• знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідним для виконання професійних обов’язків;
• володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності.
Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти
Повна загальна середня освіта (по закінченні навчання). Без вимог до стажу роботи.
Сфера професійного використання випускника
• Торгівля продовольчими та непродовольчими товарами (за видами);
• Підприємства сфери послуг;
• Ресторанний та готельний бізнес.
Специфічні вимоги:
• Вік: після закінчення терміну навчання – не менше 18 років;
• Стать: чоловіча, жіноча;
• Медичні обмеження.
Контролер-касир 3-го розряду
Кваліфікаційні вимоги
Повинен знати: правила внутрішнього розпорядку підприємства; порядок підготовки робочого місця контролера касира до роботи; порядок підготовки касового апарата до роботи; правила експлуатації сучасних видів реєстраторів розрахункових операцій (РРО); форми розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками; асортимент товарів; правила розшифрування артикулів, штрихового коду товару; порядок програмування товарів на різних моделях реєстраторів розрахункових операцій (РРО), електронних контрольно-касових апаратів (ЕККА); порядок роботи в системі єдиного вузла розрахунку; порядок виконання заключних операцій на реєстраторах розрахункових операцій (РРО); правила оформлення книги обліку розрахункових операцій та складання касової звітності; технічні засоби штрихового кодування та їх характеристики; порядок та умови маркування товарів внутрішніми штриховими кодами; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Повинен уміти: організувати робоче місце; повідомляти адміністрацію про надходження товарів, які не відповідають маркуванню; проводити готівкові та безготівкові розрахунки із споживачами в залежності від форми обслуговування; обслуговувати покупців із застосуванням технічних засобів штрихового кодування; перевіряти наявність штрихового коду, інших штрихкодових позначок на товарах; проводити ідентифікацію товарів; надавати покупцям допомогу в пакуванні товарів; отримувати денний та фіскальний звітні чеки, обнулювати оперативну пам’ять реєстраторів розрахункових операцій (РРО), електронних-контрольно-касових апаратів (ЕККА); готувати грошові кошти до здачі в головну касу магазину; виконувати інкасацію на реєстраторах розрахункових операцій (РРО); вести книгу обліку розрахункових операцій, складати касову звітність; брати участь у підготовці товарів до інвентаризації.
Загальнопрофесійні вимоги
Повинен: раціонально організовувати та ефективно використовувати робоче місце; дотримуватися норм технологічного процесу; не допускати помилок у роботі, які можуть призвести до раптової зупинки РРО (ЕККА); знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, дотримуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт; використовувати, в разі необхідності, засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо); знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідним для виконання професійних обов’язків; володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності.
Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти
Попередній освітньо-кваліфікаційний рівень - «Контролер-касир 2-го розряду»:
• за умови продовження первинної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах другого та третього атестаційного рівня, без вимог до стажу роботи;
• за умови підвищення кваліфікації стаж роботи за професією «Контролер-касир 2-го розряду» не менше одного року.
Сфера професійного використання випускника
• Торгівля продовольчими та непродовольчими товарами (за видами).
• Ресторанний, готельний бізнес, підприємства сфери послуг.
Специфічні вимоги:
• Вік: після закінчення терміну навчання не менше 18 років;
• Стать: чоловіча, жіноча;
• Медичні обмеження.
Відео про професію "Контролер-касир"