Четвер, 28.03.2024, 20:40
Вітаю Вас Гість | RSS

Новоодеський професійний коледж

Інформація



Статистика
Форма входу

Головна » 2020 » Травень » 14 » Прості речі, які здружують сім’ю (засади сімейної згуртованості до Дня сім’ї).
12:59
Прості речі, які здружують сім’ю (засади сімейної згуртованості до Дня сім’ї).

 

  Часто, коли у батьків запитують, «як ви робите свою дитину щасливою?», вони відповідають, що годують, вдягають, навчають дитину, задовольняють його нагальні потреби. Іноді, стверджують, що обіймають, цілують, підтримують дитину, говорять як сильно вони її люблять. Як не дивно, цього не достатньо. Спільна діяльність – ось що є запорукою успіху. І містить вона усього три складових: повсякденні побутові справи (робота), створення чогось нового (творчість), і відпочинок. Але ж у цьому і полягає життя? Так, але у кожного з членів сім’ї свій час,ритм і спосіб. А от коли ми намагаємося хоч частину з цього робити разом – звичайні справи перетворюються з рутини в дійство, традицію, обряд. Дають нам рідкісну можливість тепло поспілкуватися та емоційно зблизитися. Ці прості зовнішні форми діяльності, ефективно діють на глибинному внутрішньому підсвідомому рівні формуючи повноцінну, гармонійну, щасливу особистість. Приведемо деякі приклади такої діяльності:

  Спільні прийоми їжі

  Це важлива складова сімейних буднів. Роль сумісної вечері чи сніданку, за дослідженнями вчених є важливим і необхідним пазлом для формування повноцінної особистості, позитивно впливає на здоров’я дитини, його подальшу упевненість, рішучість, розкутість в дружбі та кар’єрі. Часто доводиться чути про різні графіки членів сім’ї, велику завантаженість та фізичну неможливість їсти разом. Та головне, захотіти. Це можливо буде один раз на день, або один раз на тиждень, на вихідний. Та коли ви це започаткуєте, відразу помітите різницю. Та наголошую, тут теж повинні бути свої правила: 1. Не псувати настрій іншим; 2. Не навантажувати всі обов’язки на когось одного чи двох; 3. Не користуватися телефонами, не дивитися телевізор, не читати газету – у такий спосіб ви ставите бар’єр, відгороджуючись від інших і перебуваючи у власному світі.

  Сімейний відпочинок

  Тут важливі не лише виїзди на природу чи у місця громадського відпочинку, а й проведення спільного відпочинку на власному подвір’ї чи балконі. Ігри настільні та рухливі, надування мильних бульбашок, запускання повітряного змія, розгадування кросвордів, стрибання в класики. Для особливо завзятих домогосподарок, які постійно знаходять собі купу справ, потрібно виробити правило: неділя – це день для відпочинку, або п’ятниця і вівторок для пікніку. Але уся сім’я повинна сприяти цьому і розвантажувати маму, тата чи бабусю.

  Сімейні обряди

  Наслідування певних традицій, обрядів - відносить членів родини до певного міні суспільства з власними правилами та законами, з власною історією. Якщо у вас немає традицій, які передалися у спадок, сміливо запозичайте їх у інших сімей. А можливо вигадайте свої власні обряди, наприклад, при святкування дня народження робити спільний малюнок з відбитків пальців.

  Сімейні та календарні свята

  Можливо когось може здивувати такий варіант, як банальний. Мовляв, хто ж їх не святкує? Проте, можу стверджувати, що це роблять далеко не всі сім’ї. Вже 20 років працюю в дитячому та юнацькому середовищі, і на питання «які свята проводите разом з сім’єю?» часто спостерігаю здивований погляд та обережне питання у відповідь «Новий рік?». Так, звичайно Новий рік і Різдво і Трійцю і Великдень, звичайно це дні народження, річниці весілля, вступу до садочка, інституту чи якогось гуртка. Це можуть бути День бабусі, День поцілунків, День захисту тварин! Що завгодно! Головна умова - до свята потрібно готуватися заздалегідь, спільно обговорювати його протікання, розподіляти обов’язки по приготуванню до цієї події. Завести правило «гарного настрою».

  Сімейні посиденьки Спільні перегляди фільмів,передач, прослуховування музики та читання книжок. Спільне переглядання відео з весілля, виписки з пологового будинку чи просто осінньої минулорічної рибалки. Краще буде, щоб зміст кінофільму, казки чи музичного твору був повчальним, глибоким та актуальним. Про наслідки вульгарної поведінки - для підлітка; про користь вчасно їсти, спати і сідати на горщик для малюків, про повагу до старших, про вірність в дружбі тощо. Але, це повинен бути не просто візуальний ряд, після якого всі позіхаючи розбрідаються по власним ліжкам, а подія, після якої всі обговорюють, а що б могло статися, якщо б герой вчинив інакше, задають один одному питання, діляться враженнями. А коли зовсім не хочеться перевантажувати мозок, можна просто разом лускаючи насіння та по обговорювати події з життя.

  Сімейне дерево

  Створення будь-яких спільних продуктів, зазвичай об’єднує навіть сторонніх людей. Якщо ж це одна сім’я – така діяльність є фундаментом у вихованні щасливої дитини. Сумісне обговорення, вибір дерева і його посадка – це крок вперед на декілька поколінь. Ваші діти можуть розповідати своїм дітям, а можливо і внукам, як ви разом садили й поливали черешеньку. Обладнання власного садочку, висадка дерев чи квітів у сквері, навіть вирощування Бонсаю на підвіконні (для проживаючих в квартирі) дає неймовірний ресурс у великій справі сімейного єднання.

  Що ще може об’єднувати сім’ю?

  Сімейні фотосесії - візуалізують сімейну пам’ять, сімейні заняття спортом - допомагають дотримуватися культури тіла, спільний ремонт у домі чи будівництво й обладнання бесідки - створюють спільний простір, сімейні прогулянки центром міста чи берегом річки - демонструють єдність духу, сімейний читацький клуб з помісячним обговоренням вражень - посилюють інтелектуальну єдність, сімейні гуртки (в’язання, малювання чи різьблення по дереву) - традиційно організовують сім’ю навколо прикладної творчості та багато-багато іншого. Підводячи підсумок, хочеться застерегти, кожен з вас може вигадувати власні оригінальні способи побути разом. Але не треба забувати, що кожен з нас все таки індивідуальність, яка подекуди потребує власного простору, усамітнення та дотримання особистих границь.

  Підготувала – соціальний педагог, практикуючий психолог Леся Первина.

 

 

Переглядів: 756 | Додав: intelbes | Рейтинг: 0.0/0
Контакти
56600
Миколаївска обл.
м. Нова Одеса
вул. Центральна 218
тел: (05167)2-10-23
е-mail: nowpal@i.ua

Директор

Українець Василь Михайлович
т. (05167)2-10-23

Заступник директора з НВР

Кучер Сергій Олександрович
т. (05167)2-10-23

Заступник директора з виховної роботи

Крилов Денис Сергійович
т. (05167)2-10-23

Старший майстер

Кузьмичов Сергій Володимирович
т. (05167)2-10-23

Методист ліцею

Красовська Віра Леонідівна.
т. (05167)2-10-23

Керівник фізичного виховання

Ілюхін Руслан Олександрович
т. (05167)2-10-23

Головний бухгалтер

Тирон Галина Володимирівна
т. (05167) 2-10-29

Завідуючий навчальним господарством

Яковлєв Анатолій Іванович
т. (05167) 2-13-31

Завідуюча господарством

Клюшник Світлана Василівна
т. (05167) 2-10-29




Пошук
Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів