Середа, 24.04.2024, 11:21
Вітаю Вас Гість | RSS

Новоодеський професійний коледж

Інформація



Статистика
Форма входу

Головна » 2020 » Березень » 20 » Як уникнути відчаю і не панікувати під час карантину
23:53
Як уникнути відчаю і не панікувати під час карантину

  Так як страх є однією з основних емоцій людини, а тривого – невід’ємною його складовою, не дивно, що в умовах критичних, нестандартних, різких за емоційним змістом ситуацій, людина відчуває тривогу. І, якщо ця ситуація найближчим часом не змінюється, тривога наростає і може перетворюватися у більш загрозливі для здоров’я стани і навіть розлади поведінки і психіки.

  Як же зарадити собі і, по можливості, рідним та друзям у подібних загрозливих ситуаціях? Як контролювати тривожність, щоб вона залишалася корисним захисним механізмом організму, а не розросталася, перетворюючись у паніку?

  У статті підібрано поради, які допоможуть тримати себе у тонусі та залишатися у стабільному психо-емоційному стані.

  Об’єктивне оцінювання дійсності

  Спочатку переконайтеся, що те, що викликає ваш страх не загрожує вашому життю безпосередньо на даний момент. Далі дайте відповіді (бажано письмово) на такі питання:

  - Для чого я відчуваю таку тривогу?

  - Що насправді я найбільше боюся в подібній ситуації?

  - Що допомагає мені, підтримує мене в ситуаціях дискомфорту?

  - Які ресурси я маю, щоб послабити цей нервовий стан?

  - За що, в такій ситуації, я можу собі подякувати?

  Звичайно, такі дії не знімають тривогу повністю, але суттєво послаблюють даний стан, мобілізуючи розумовий потенціал та реалізуючи потреби в самопізнанні та само прийнятті.

  Поглиблення знань про об’єкт

  Зберіть максимальну кількість інформації про фактор, який змушує вас перебувати в цьому дискомфортному стані. Отримання «їжі для мозку» змушує його працювати активніше і виконувати роль «вогнегасника» для наших емоцій.

  Не варто забувати, що при пошуку інформації необхідно відсіювати фейки та спотворені факти, залучаючи до цього процесу навички вибірковості та критичного мислення. Інакше, всеядність та нерозбірливість може спричинити ще більшу тривогу, відчай та паніку.

  Дотримування правил

  Сумнівна фраза «правила діють щоб їх порушувати» у ситуаціях кризи діє як ще одне правило. І бунтарський дух, висміювання, ігнорування та знецінення є всього-на-всього формами реагування на страх. Це специфічна поведінка утікання від реальності та небажання брати відповідальність на себе. Іронія та жарти мають бути доречними у піднятті духу, проте аж ніяк не перетворювати ситуацію загрози у дріб’язок, не вартий уваги. Краще, дотримуватися усіх офіційних рекомендацій, правил та вимог. На прикладі Китаю, можна побачити коли масова дисципліна є реальним інструментом у подоланні пандемії.

  Ефективна підтримка

  Пам’ятаєте вірш Едуарда Асадова про щастя? Як у вірші, так і в обговорюваній ситуації важливий індивідуальний підхід. Для кожної людини «рятівний круг» - це щось своє, особисте…

  Для когось це гумор, жарти, веселощі та пісні. Лишень погляньте, який бурхливий фонтан мемів спостерігаємо зараз в Інтернет.

  Спілкуйтеся позитивно. Якщо ще учора було актуальне гасло «Кидай комп’ютер та вирушай на пошуки живого спілкування!», то сьогодні, за іронією долі, «світ спасають ті, що лежать на диванах в піжамах та спілкуються он-лайн».

  Задоволення власних потреб та здійснення давно запланованих справ – ще один варіант ефективної підтримки. Робіть те, до чого лежить ваша душа, те, що зробити ви давно хотіли, та все ніяк не могли виділити на це час. Вчіться грі на гітарі, зв’яжіть светрика, запишіться на он-лайн курси, підріжте виноград, зізнайтеся в коханні. Взагалі – ПРОВОДЬТЕ ЧАС З НАСОЛОДОЮ!

  Робіть добрі справи!

  Коли ми творимо добро, вчиняємо благородно, наш внутрішній світ по-справжньому розквітає, з’являється самоповага, гордість, задоволення собою та енергія до нових звершень. З кожною доброю справою, добрим словом, доброю думкою ми стаємо на сходинку вище у складному підйомі на Власну Говерлу Людяності!

Переглядів: 456 | Додав: intelbes | Рейтинг: 0.0/0
Контакти
56600
Миколаївска обл.
м. Нова Одеса
вул. Центральна 218
тел: (05167)2-10-23
е-mail: nowpal@i.ua

Директор

Українець Василь Михайлович
т. (05167)2-10-23

Заступник директора з НВР

Кучер Сергій Олександрович
т. (05167)2-10-23

Заступник директора з виховної роботи

Крилов Денис Сергійович
т. (05167)2-10-23

Старший майстер

Кузьмичов Сергій Володимирович
т. (05167)2-10-23

Методист ліцею

Красовська Віра Леонідівна.
т. (05167)2-10-23

Керівник фізичного виховання

Ілюхін Руслан Олександрович
т. (05167)2-10-23

Головний бухгалтер

Тирон Галина Володимирівна
т. (05167) 2-10-29

Завідуючий навчальним господарством

Яковлєв Анатолій Іванович
т. (05167) 2-13-31

Завідуюча господарством

Клюшник Світлана Василівна
т. (05167) 2-10-29




Пошук
Календар
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів